Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Tero Kuparinen, Tuottelias lauluntekijä ja mystikko

 

Olen itseoppinut muusikko. Tero 15 v.Tero 15 v.Kitara alkoi soida 14 vuoden iässä, piano 20v. ja rumpujen rytmi on ollut aina veressäni. Kaikki alkoi kuitenkin laulamisesta. Jo synnytyssalissa äitini tunnisti minut matalasta äänestä, jonka vuoksi isäni antoi minulle lempinimen Mörö. Minusta ei tullut silti bassoa, vaan tenori. Ääneni sävyä värittää persoonallinen vibra ja puhtaat sävelet.

 

Kuljen polkua, jonka biisit syntyvät elämästä ja koskettavat lähellä kulkijoita. Minulla on laaja kuulijakunta ja levy-yhtiö Muster, jonka lahjakkaiden tuottajien sekä taitavien muusikoiden kanssa teen musiikkia laadusta tinkimättä.

 

Tero 20 v.Tero 20 v.Olen myös mystikko ja seiväshyppääjä. Tieni mystikkona alkoi kun kohtasin Todellisuuksien Todellisuuden 19 vuoden iässä. Joku voisi sanoa sitä valaistumiseksi, heräämiseksi tai uskoontuloksi, kuinka vain. Vuotta myöhemmin tein ensimmäiset lauluni säveltämällä tunnettuja suomalaisia runoja. Silloin en vielä esittänyt niitä vaan julkaisin ne vasta yli 10 vuoden kuluttua. Kuin madon reikä, Todellisuuden kohtaaminen vei minut seuraavaksi ulkomaille.

Kiersin maapallon ympäri. Kohtasin ihmisiä jotka joutuivat pakolaisiksi Kambodzassa kun USA pudotti valtavan määrän pommeja Punaisten Khmerien hallinnon vuoksi. Matka avasi silmäni. Palattuani Suomeen kiersin kouluissa kitara kainalossa kertomassa kehitysyhteistyöstä kunnes aloitin teologian opinnot Helsingin yliopistossa. Reissu tuotti muutakin hedelmää. Matkalla tutustuin Reijaan, jonka kanssa olen ollut avioliitossa 32 vuotta. Meillä on kolme aikuista tytärtä.

 

 

Valmistuin teologian maisteriksi v.1994 pienten lasten isänä. Koska papin virkoja ei ollut tuli lamasta ponnahduslauta levytysuralleni. Julkaisin ensimmäisen sooloalbumini ”Sano että rakastat” säveltämistäni runoista v.1996. 

Seuraavat vuodet musiikki elätti minut ja perheeni. Tuotin kaksi levyä, pari singleä ja nuottipainoksen. Pidin kursseja lauluntekijöille yhdessä Pia Perkiön kanssa. Konserttien lisäksi opetin soittamista musiikkiopistossa ja ohjasin bändiä, joka koostui vanhempansa menettäneistä lapsista. Huomasin yllättäen, että  minulla oli eniten oppilaita musiikkiopistossa vaikka en omannut mitään virallista musiikkialan koulutusta. Joistakin oppilaistani tuli hyviä ammattimuusikoita. Silti en voinut jatkaa epävirallisella opettajan urallani vaan hakeuduin koulutustani vastaavaan ammattiin, johon koin kutsumusta jo varhain.

 

 Vastaanotin pappisvihkimyksen Kotkan Langinkosken seurakuntaan v. 2011. 

Teron pappisvihkimys v. 2015Teron pappisvihkimys v. 2015Kotkasta  siirryin Akaan seurakuntaan v. 2015 missä olen parhaillaan kappalaisena. Olen luonut Akaaseen neljä uutta työmuotoa: papin pöytä, messuryhmät, kitarakerho, ja Loimu, joista kaksi jälkimmäistä liittyvät musiikkiin. Loimu kokoontuu kerran kuussa. Siinä yhdistyvät ajankohtainen Raamatun tutkimus ja luova musiikki. Tilaisuudessa on teema, josta kuullaan Raamattutunti. Sitten on kahvitarjoilu ja  gospel -artistin konsertti. Kermavaahtona päällä ja sokerina pohjalla on lauluntekijän esiintyminen. Hän tekee tilaisuuteen biisin Raamatun  ja yleisön antamien sanojen pohjalta. Tilaisuuden päättää uuden lauluntekijän haastattelu ja tehtävänanto hänelle. Tämä on Suomessa ainutlaatuinen konsepti. Loimussa tehdään lauluja, joita parhaimmillaan käytetään kirkkokäsikirjan vastausmusiikkina jumalanpalveluksissa. Olen siitä iloinen.

 Niin kuin myös uudesta levystäni, Agape. 

AgapeAgape

 

 

 

 

 

 

Vuosien aikana minulle kertyi paljon materiaalia. Olisin voinut tehdä lasten levyn, hengellisen levyn, tai joululevyn. Lopulta päädyin rakkausteemaan Agape, ja tein iskelmälevyn, koska sitä minulla ei vielä ollut. Tulokseen olen tyytyväinen vaikka pelkäsin että en yltäisi edellisen ”Olet rakkain” levyni tasolle. Agape:sta saattoi  tulla vieläkin parempi. Kuuntelemalla tiedät miksi?

 

Tero Kuparinen taitava laulaja ja lauluntekijä

 

Tero Kuparinen on itseoppinut tuottelias lauluntekijä ja laulaja. Hän aloitti kitaransoiton murrosikäisenä, myöhemmin soittimina olivat myös rummut ja piano. Ensimmäiset laulunsa hän teki noin 20 vuoden iässä säveltämällä runoja. Niistä Tero julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa v. 1996 Sano että rakastat. Levyn kaikki laulut olivat uusia Teron säveltämiä runoja. Jakelijana toimi FG-Naxos.

Seuraavan sooloalbuminsa Olet rakkain Tero julkaisi vuonna 2001. Olet rakkain kansiOlet rakkain kansiKaikki kappaleet olivat ennen julkaisemattomia Teron sävellyksiä ja sanoituksia ja mukaan mahtui myös yksi Eila Kivikk’ahon runo. Samana vuonna ilmestyi myös lapsikuoro Piccolon Sinun kanssasi –messu. Sitä on esitetty kirkoissa eri puolilla Suomea ja myös Ruotsissa suosittuna pääsiäismessuna.

 Teron ensimmäinen iskelmä -levy Agape ilmestyi 2018. Lauluntekijä on koonnut levylle väkivaltaa vastustavia laulujaan ja myös tekstejä jotka käsittelevät avioliittoa ja parisuhdetta. Niistä on julkaistu seuraavat singlet musiikkivideoineen: Meet minne meet, Kullan kuiskaukset ja Olet parasta, jonka Tero teki alun perin tyttärensä häihin. Useilla Teron lauluilla on oma tarinansa.

 Tero Kuparisen musiikkia ovat levyttäneet mm. tangoprinssi Leif Lindeman ja Jaana Raivio. Hänen joululaulunsa Joulun salaisuus soi monen kuoron ohjelmistossa. Hän on säveltänyt seuraavien sanoittajien tekstejä: Pia Perkiö, Anna-Mari Kaskinen, Marja-Leena Mikkola, Eino Leino, Saima Harmaja, Aale Tynni, Jori Nummelin. Lars. E. Carlsson, ja Aila Meriluoto. Ohjelmistossa on lasten musiikkia, hengellistä musiikkia, iskelmää, folkia, kantria ja poppia.

 Tero Kuparinen kuuluu sen tyyppisten lauluntekijöiden joukkoon kuin Jukka Kuoppamäki, Juha Tapio, Petri Laaksonen, ja Joel Hallikainen. Hän on taitava laulaja joka saattaa vaihtaa instrumenttinsa välillä pianoon vaikka esiintyykin pääasiassa kitaran kanssa. Teron konserteissa on ainutlaatuinen tunnelma hänen melodisten sävellysten, puhuttelevien sanoitusten ja koskettavan läsnäolon vuoksi. Toisinaan hän saattaa koota huippuammattilaista yhtyeen. Agape -levynsä myötä hän tulee esiintymään entistä enemmän bändinsä kanssa. Teron levyillä ovat soittaneet mm. Anssi Nykänen, Joonatan Rautio, Juhani Aaltonen, Anna-Liisa Väkeväinen, Marcus Bäckman, Olli Helenius, Mikko Kierikki.

 Tero on kouluttanut lauluntekijöitä yhdessä Pia Perkiön kanssa ja opettanut musiikkiopistossa kitaran, pianon ja rumpujen soittoa. Viimeiset kuusi vuotta hän on toiminut pastorina Kotkassa ja Akaassa sekä työnsä ohella pitänyt konsertteja. Teron muihin harrastuksiin kuuluu seiväshyppy, jota hän nuorena hyppäsi 490. Edelleen hän on hyvässä yli kolmen metrin kunnossa. Hänellä on  hallussaan aikuisurheilussa ikäluokkansa useita Suomen mestaruuksia.